Уникално видео представя мозаечното наследство на Филипопол, с което Пловдив ще

...
Уникално видео представя мозаечното наследство на Филипопол, с което Пловдив ще
Коментари Харесай

Уникално видео показва наследството на Филипопол, с което кандидатстваме за ЮНЕСКО

Уникално видео показва мозаечното наследство на Филипопол, с което Пловдив ще кандидатства за листата на ЮНЕСКО, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.  Припомняме, че на 13 ноември в Париж кметът Иван Тотев, зам.-кметът по просвета Александър Държиков и българският дипломат във Франция ще показват пловдивските мозайки пред международната организация. На 20 ноември ще има втора и доста по-детайлна презентация от археолози и реставратори.
За своите читатели Plovdiv24.bg към този момент показа в резюме трите обекта, съставящи сериен обект "Римско мозаечно завещание на Филипопол ". 
Голямата раннохристиянска епископска базилика е монумент на културата с национално значение. Сградата съставлява трикорабна едноапсидна базилика, изумяваща със своите размери - общата ѝ дължина е 86,33 м и широчина към 38,50 м. Реално тя е най-голямата раннохристиянска базилика в България и една от най-големите на Балканския полуостров. Именно размерите, богатата декорация и характерното развиване на останалата й част дават съображение да се допуска, че е била епископска. 
Мозайките на Голямата базилика заемат повърхност от 700 квадратни метра, чудните им претекстове са изпълнени с цветове и форми, а в края на предходната година археолозите направиха ужасно попадение, разкривайки изумителен медальон с паун в извънредно положително положение при централния вход на базиликата.
Вторият обект е Археологически комплекс "Крепостна стена с кула и раннохристиянска базилика " или тъй наречените Малката раннохристиянска базилика . Тя е културна полезност с национално значение. Храмът е имал богата архитектурна декорация, подовете са с многоцветна мозайка с геометрични претекстове, комплицирани композиции от триъгълници, кръгове и ромбове. В мозайките са вплетени още вази и гирлянди, розети, символизиращи Рая и Христовата кръв, както и Соломонови възли, символизиращи вярата. 
Смята се, че тези мозайки са измежду най-хубавото, правено от Филипополската школа. Третият обект е античната постройка "Ейрене " - жилищна сграда с доста добре непокътнати подови мозайки, строена в средата на 3 век във Филипопол. В момента постройката е изложена в подлез "Археологически ".
Проучената част от комплекса е към 668 квадратни метра, от тях 160 квадратни метра изящни мозайки с геометрични фигури, безконечни възли, цветя.... В средата на централната стая е най-красивата мозайка, представящ майсторски направен женски облик на богинята на мира Ейрене.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР